Tulosta
Tapakulttuuri
Apua, on aika juhlia
[Maria Tojkander 14.10.2008]


Saat kutsun. "Olette tervetullut juhlimaan Oy Yritys Ab:n 50-vuotista taivalta Hotelli Crowne Plazaan 10.10 klo 18. "

Mainio tilaisuus saada uusia kontakteja. Vaan entä jos ei tunnu siltä? Jos ajatus juhlissa edustamisesta nostaa poskillesi epävarman punan, tarvitset oppaan.


[Linda Bondestam]

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä ei eksy tiheimmässäkään etikettiviidakossa.

"Ensiksi selvitä, minkäluontoinen tilaisuus on. Jos epäröit, soita kutsujalle ja varmista asia."

Yhä useammin se on alkuillan buffet-tilaisuus. Isot ja prameat yritysjuhlat ovat out.

"Pöytiin tarjoillut, muodolliset tilaisuudet ovat vähentyneet selvästi kymmenessä vuodessa. Leimaa antavaa tälle ajalle on epämuodollisuus", yritysjuhlia työkseen järjestävän Fazer Amican asiakkuusjohtaja Riitta Kallionpää sanoo.

Testaa tietosi: etsi juhlakuvasta viisi virhettä. Oikeat vastaukset tämän jutun lopussa.

Varo, epämuodollisuus on ansa

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Isku ei järjestä isoja iltajuhlia. Niiden aika oli 10 vuotta sitten.

"Emme halunneet suurellista pönöttämistä Sibeliustalossa. Päätimme juhlia maanläheisesti asiakkaiden ja suunnittelijoiden kanssa", julkisten tilojen sisustuksia toteuttavan Isku Interiorin markkinointijohtaja Pirjo Karppinen kertoo.

Nyt pitää olla tarkkana.

Sääntö numero kaksi. Epämuodollisuus ei tarkoita "ole kuin kotonasi". Jos kutsu kehottaa piipahtamaan rennosti drinkillä töiden jälkeen, varo! Et voi tehdä juuri pahempaa virhettä kuin lehahtaa paikalle farkuissa ja pari huurteista valmiiksi nauttineena.

"Hyvät tavat elävät ajassa, mutta ne eivät muutu niin nopeasti kuin me suomalaiset joskus luulemme", Suonperä sanoo.

Isku Interior on järjestänyt asiakastilaisuuksia eri kaupungeissa pitkin vuotta. Viime viikolla avattiin Design Forum Finlandissa juhlanäyttely ja julkistettiin kansainvälisen suunnittelukilpailun voittajat.

Karppisella pitää vieläkin kiirettä. On lähetettävä satoja kutsuja juhlanäyttelyn asiakastilaisuuteen.

Kolmas sääntö. Vastaa kutsuun heti - ellei alareunassa lue P.M. Se on lyhennys ranskankielisistä sanoista pour memoire ja vain muistuttaa aiemmin sovitusta tilaisuudesta.

Pukukoodi on valtava helpotus

Viimeinen vilkaisu peiliin.

Jos saamasi kutsu on jatkunut pukeutumisohjeella, tarkistuslista on nyt helppo käydä läpi.


Valtiokin riisui smokkinsa

Myös virallisen valtiovierailun etiketti on löystynyt. Nykyään juhla-aterialle käydään tummassa puvussa, kun vielä jokunen vuosi sitten vaatimuksena oli smokki.

Tosin muutos on ollut selvästi muussa yhteiskunnassa tapahtunutta muutosta hitaampi ja lievempi.

"Mitä etelämmäs mennään, sitä konservatiivisemmiksi tapakulttuuri käy", ulkoasiainministeriön protokollapäällikkö Pekka Kujasalo kertoo.

Entä, kun vieraalla on erilaiset tavat kuin meillä?

"Olemme jättäneet alkoholin ja sianlihan juhlapöydästä pois, jos vieras on sitä toivonut."

Smart casual. Miehellä suorat housut, pikkutakki, pitkähihainen paita, ei solmiota. Nainen pukeutuu housujen tai hameen, bleiserin ja topin yhdistelmään.

Tumma puku. Puvun väri on musta, poliisinsininen tai märkä asfaltti. Solmio on helmenharmaa tai tummansininen. Sukat ovat mustat ja tarpeeksi pitkät. Nainen laittaa elegantin housuasun, jakkupuvun tai pikkumustan.

Smokki. Vain illalla ja pyydettäessä. Nainen pukee iltapuvun tai juhlavan housuasun.

Juhlapuku. Mies pukee frakin tai tumman, ehdottomasti mustan, puvun. Kelloksi taskukello. Naisen puku on täyspitkä, kengänkärkeä saa näkyä helman alta kolme senttimetriä.

Koodi jää kutsusta harmillisen usein.

"Koodin ilmoittaminen on pieni vaiva kutsujalle, mutta valtava helpotus kutsun saajalle", Suonperä sanoo.

Toinen järjestäjän tavallinen munaus on laittaa tarjolle vaikeasti syötäviä ruokia ja jättää ohjeistamatta, kuinka niitä tulee syödä.

"Jos haluaa tarjota etanoita, kanankoipia, ostereita tai rapuja, niiden syömisestä voi tehdä ohjelmanumeron. Syödään ensimmäinen yhdessä emännän tai isännän johdolla."

Siinä ne olivat. Tyypillisimmät etikettimokat. Jos et vieläkään tunne itseäsi juhlahaiksi, älä huoli.

Kaikkein huonointa käyttäytymistä on arvostella muita. Vaikka joku tulisi villapaidassa ja pussittavissa farkuissa, häntä alta kulmien katseleva tekee pahemman virheen.

Skål!

Löysitkö kuvasta virheet?

1. Tyhjällä lasilla ei saa vieläkään skoolata. Jos et juo alkoholia, pyydä tarjoilijaa kaatamaan vettä samaan lasiin, josta muut juovat viiniä.

2. Buffet-pöytä on asetettu liian ahtaasti, ja vieraat joutuvat tönimään toisiaan. Juhlien järjestäjän tärkein ohjenuora on ennakoiminen ja huolellinen suunnittelu.

3. Salaattikulho on tyhjä, vaikka vieraita on yhä ruokajonossa. Varaa ruokaa 400-700 grammaa juhlijaa kohti. Nuoret miehet syövät enemmän kuin naiset ja vanhat miehet.

Ruoan loppumistakin nolompaa on juhlanjärjestäjän kritisointi.

4. Naisella on pikkumusta, vaikka hänen seuralaisensa on pukeutunut smart casual. Pariskunnan pitää pukeutua samanhenkisesti.

5. Viinilasia saa pitää vain jalasta.

Lähteet: Kaarina Suonperä, Riitta Kallionpää

Aiemmin verkkopalvelussa
Hyvä asiakastilaisuus - parempi mieli (16.1.2008)
Apua, sain kutsun linnaan! (28.11.2007)
Mies pääsee vähillä vaatteilla (28.11.2007)