Lehdistö Valtuustoaloitteet Luottamustoimet Artikkelit Kansainvälisyys Tapakoulutus Etusivu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huomaavaisuus on hyve kansainvälistyvässä maailmassa
Artikkeli on julkaistu 12.9. Etelä-Saimaa-lehdessä.

Hyvien tapojen merkitys korostuu entisestään kansainvälistyvässä maailmassa. Huomaavaisuus ei ole lepertelyä, vaan keino kertoa lähimmäisille välittämisestä, kuuluu eräs tapakouluttaja Kaarina Suonperän teeseistä.
Suonperä luennoi maanantaina tapakulttuurista Etelä-Karjalan ammattikorkeakoululla täydelle luentosalille. - Yli 92 prosenttia maailmasta elää toisenlaista elämää kuin me Pohjoismaissa ja kunnioittaa eri arvoja. Maailmassa on vain viisi asiaa, jotka merkitsevät suurin piirtein samaa kaikille kansoille, eli kunnia, velvollisuus, kiitollisuus, kosto - ja rakkaus, Suonperä kertoo. Maahanmuuttajien määrä on Suomessa nopeasti lisääntynyt, ja maassamme puhutaan äidinkielenä jo 125 eri kieltä. Maahanmuuttajilla on oikeus saada kunnioitusta eettistä tai uskonnollista vakaumustaan kohtaan. - Mitä vastaatte, kun Linnoituksessa muslimi tulee kysymään, missä ilmansuunnassa Mekka on hänen rukoushetkeään varten? Suonperä kysyy yllättyneeltä yleisöltä.

Suomessa oikea vastaus on kaakko

- Lähimmäisenrakkaudesta ei jätetä ketään pulaa. Asia kannattaa opetella heti eikä sitten, kun siihen tulee tarvetta, hän toteaa. Matkailu ja muu kanssakäyminen vieraiden kulttuurien kanssa on lisääntynyt. Suomalaisyritysten henkilökuntaa työskentelee yhä enemmän ulkomailla firmojen toimipisteissä. Kansainvälistyminen ei ole pelkkää kielitaitoa, vaan myös eri tapojen huomioimista. Jyrkkä jaottelu vieraisiin ja muihin aiheuttaa syrjintää. Myös Suomi on saanut kautta historian vaikutteita ulkomailta. Karl Fazer oli sveitsiläinen, ja Gustav Paulig tuli Saksasta, Suonperä muistuttaa. Suomalaisuuden hyvistä puolista kannattaa olla reilusti ylpeä, sillä vaatimattomuus ei kaunista.

Lappeenranta
Maria Koivu


kaarina

Puolin ja toisin.
Kaarina Suonperä korostaa huomaavaisuutta.
Niin saa itsekin hyvää palvelua ja mukavan mielen.

 

 

 

 

 

 

[takaisin artikkelit-sivulle]

 

 

 

 

 

 

0400 405 563 kaarina(at)kaarinasuonpera.fi • www.suonpera.net


Etusivulle