Lehdistö Valtuustoaloitteet Luottamustoimet Artikkelit Kansainvälisyys Tapakoulutus Etusivu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapsi on kotinsa peili
- Artikkeli Kouvolan Sanomissa 26.9. 2000

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä ei ole kuullut yhdenkään lapsen puhuneen pahaa vanhemmistaan.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä on pannut merkille, että lapsi on kotinsa peili.
Valkealassa Marttayhdistyksen tilaisuudessa sunnuntaina puhunut Suonperä muistutti kuulijoita siitä, ettei nuorison radikalismi ole mitään uutta.

-Odotamme ja edellytämme nuorilta hyvää käytöstä mutta emme aina kykene antamaan siihen mallia, Kaarina Suonperä sanoi.

Hän on viime aikoina keskittynyt kiertämään kouluja yhteiskunnankin tukemassa tapakoulutusprojektissa ja havainnut kuinka vaikeaa on tervehtiminen, kiittäminen sekä anteeksi pyytäminen ja antaminen. Suonperä kertoi jutun yhden koulun mustiin nahkoihin ja niitteihin sonnustautuneesta pojasta, joka suorastaan loisti laajalla yleissivistyksellään. Suonperä tahtoi antaa tällä kaverille lahjaksi EU-pinssin ja pyysi poikaa katederille sitä vastaanottamaan. Poika sai pinssin kaulukseensa ja lähti palaamaan paikalleen.

- Toivoin hartaasti, että poika olisi kiittänyt. Puolivälissä matkalle omalle paikalleen hän kääntyi minuun päin ja huikkasi: "Kivat sulle, Kaarina!". Parempaa kiitosta olen harvoin saanut.

Lojaalisuutta yli kaiken

Kaarina Suonperän mukaan lapsen lojaalisuus omaa kotiaan kohtaan ylittää kaiken. - Olen käynyt tuhannessa kahdessasadassa koulussa enkä ole kuulut yhdenkään lapsen puhuneen pahaa vanhemmistaan, hän sanoi. Muun muassa tästä syystä Kaarina Suonperä ylpeilee suomalaisuudella aina, kun saa siihen mahdollisuuden.

- Ei voi olla väärin ylpeillä nuorisostamme ja koulustamme, jossa lapset saavat muuhun maailmaan nähden poikkeuksellisen laajan yleissivistyksen ja kielitaidon ilmaiseksi. Suomalainen nuori ja suomalaiset ylipäätään tietävät maailman asioista hyvin paljon.

Vertailun vuoksi Suonperä kertoi, kuinka hän matkallaan Singaporessa rupesi kehumaan kotimaataan sikäläiselle taksinkuljettajalle, joka vaikutti sivistyneeltä ja elämää kokeneelta henkilöltä. Suonperä kertoi miehelle Suomesta ja sen neljästä vuodenajasta, myös talvesta, joka tuolloin oli. Mies kyseli millainen Suomen talvi on. Suonperä sanoi talvella satavan lunta. Mies ei tiennyt, mitä lumi on. Suonperä yritti selittää, mutta sanoma ei mennyt perille.

-Miehen ilmeestä näin hänen ajatelleen: "Siinä yksi suomalainen valehtelija."

Teitittely takaisin


Kaarina Suonperä kärsii hyvin erityisesti siitä, että myös Suomessa teitittely loppui kuusikymmenluvulla kokonaan. Hän kehotti kuulijoitaan muistelemaan sellaisia aikoja, joina lapset teitittelivät vanhempiaan.

- Mielestäni ei ole lainkaan oikein, että kaikki sinuttelevat kaikkia, hän sanoi. Myös palvelu on Suonperän mielestä meillä ajanut täysin karille.

Hän muisteli olleensa todistamassa tapausta, jossa vanhahko herrasmies maksoi huoltamolle bensalaskuaan ja kiitti muuta puuhaillutta kassaneitiä. Mies yritti saada naiseen katsekontaktin ja sen saatuaan sanoi kohteliaasti halunneensa saada vastauksen kiitokseensa.

- Se on meillä kuitissa, tyttö sanoi ja totta vie kuittiin olikin kirjoitettu "Kiitos käynnistä!". On suorastaan traagista, että emme kiitä.

Perunat kuorineen

Kaarina Suonperä on käynyt kouluttamassa myös varusmiehiä. Hän kertoi kerran istuneensa ruokapöydässä varusmiesten kanssa. Pöytänaapuri söi perunoita kuorineen. Suonperä tiedusteli tältä, miksi hän tekee niin.

- Ensin poika yritti heittä herjaa, että niissä ovat hivenaineet tallessa. Sitten hän tunnusti, että koulussa oli aina kuoritut perunat ja "kotona muori bruukkasi ne kuoria."

Kaarina Suonperä on myös ollut pahoillaan sen tarralenkkarisukupolven takia, joka ei osaa armeijassa nykyään solmia maihinnousukenkiensä nauhoja eivätkä napittaa paitaansa.

- Opettakaa hyvät vanhemmat lapsianne ja tarjotkaa sitä kautta heille onnistumisen iloja, Kaarina Suonperä sanoi.

VALKELA
Teksti ja kuva: Lauri Hasu

 

 


Opettakaa lapsianne.
Kaarina Suonperä vaatii vanhempia opettamaan lapsilleen myös arjen taitoja
.

 

 

 

 



[takaisin artikkelit-sivulle]

 
 

0400 405 563 kaarina(at)kaarinasuonpera.fi • www.suonpera.net